Spadają globalne ceny żywności. Jednak wciąż są dużo wyższe niż przed rokiem
W czerwcu wskaźnik cen żywności FAO spadł o 2,3% wobec maja i był to trzeci z rzędu miesiąc spadków. Jednak nie wszystkie podstawowe produkty tanieją.
Wskaźnik cen żywności FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa) wyniósł w czerwcu 2022 średnio 154,2 punktu r., co oznacza spadek o 3,7 punktu (2,3%) wobec maja. To oznacza trzeci z rzędu miesięczny spadek, choć wskaźnik nadal jest o 29 punktów (23,1%) wyższy niż rok wcześniej. Spadek w czerwcu odzwierciedlał spadki światowych cen olejów roślinnych, zbóż i cukru, natomiast wzrosły ceny nabiału i mięsa.
Zboża, choć wyceniane o 4,1% niżej niż miesiąc wcześniej, były droższe niż przed rokiem o 27,6%. Pszenica potaniała dzięki sezonowej dostępnością nowych zbiorów na półkuli północnej, lepszymi warunkami upraw u niektórych głównych producentów, w tym w Kanadzie, wyższymi perspektywami produkcji w Rosji oraz wolniejszym globalnym popytem importowym. Z kolei dzięki poprawie warunków pogodowych w USA i plonach w Argentynie i Brazylii potaniała kukurydza. W dół poszły też ceny jęczmienia i sorgo, natomiast ceny ryżu utrzymały się wysoko ze względu na mniejszą dostępność i silny popyt. FAO zrewidowało też w górę swoją prognozę produkcji zbóż na 2022 rok. Według obecnych szacunków globalne zbiory mają być niższe od ubiegłorocznych tylko o 0,6%.
Reklama
Niższe niż w maju były ceny olejów roślinnych: palmowego, słonecznikowego, sojowego i rzepakowego. Podrożał za to nabiał. W czerwcu wzrosły międzynarodowe ceny wszystkich produktów mlecznych. Najmocniej - notowania sera a to z powodu obaw o dostępność dostaw w dalszej części roku, ponieważ fala upałów na początku lata dodatkowo zaważyła na i tak już niskiej produkcji mleka w Europie. Światowe ceny mleka w proszku wzrosły w związku z silnym popytem importowym, utrzymującą się wąską podażą na świecie i niskimi poziomami zapasów. Międzynarodowe ceny masła odbiły, ponieważ niepewność rynku dotycząca dostaw mleka w nadchodzących miesiącach zwiększyła zakupy zagraniczne, a także popyt wewnętrzny w Europie.
Podobnie w górę ruszyły światowe ceny wszystkich rodzajów mięsa, a notowania drobiu wręcz gwałtownie, osiągając najwyższy poziom w historii. Do wojny w Ukrainie przyczyniły się do tego wzrostu nowe ogniska ptasiej grypy na półkuli północnej. Ceny mięsa wołowego wzrosły, ponieważ Chiny zniosły ograniczenia importowe na zakupy z Brazylii. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego wzrosły tylko nieznacznie, dzięki wyższemu importowi kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach przez Chiny.
Krzepiące za to mogą być informacje dotyczące cen cukru. Jego indeks spadł o 2,6% wobec maja. Był to drugi spadek z rzędu i najniższy poziom od lutego. To efekt osłabienia popytu wskutek spowolnienia gospodarczego i wysokiej podaży. Osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego oraz niższe ceny etanolu w Brazylii skłoniły producentów do zwiększenia produkcji cukru, co przyczyniło się do wyższych dostaw.
Skoro o osłabieniu do dolara mowa: analitycy bank PKO BP policzyli, jak wyglądałby indeks FAO wyrażony w złotych. Wnioski nie są optymistyczne.
– Światowe ceny żywności (w USD) w czerwcu wg FAO spadły trzeci miesiąc z rzędu, ale w porównaniu z zeszłym rokiem były nadal o ponad 20% wyższe. W przeliczeniu na PLN ceny żywności wzrosły o ponad 40% r./r. – winne osłabienie PLN vs USD – napisali na Twitterze.
Przypomnijmy, że w piątek 15 lipca poznamy wskaźnik inflacji za czerwiec w rozbiciu na poszczególne kategorie. Według wstępnego szacunku Głównego Urzędu Statystycznego inflacja w czerwcu wyniosła 15,6% rok do roku, a ceny żywności i napojów bezalkoholowych – 14,1%.
11.07.2022

Źródło: aboikis/ Shutterstock.com
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Przejdź do logowania